ochtendschemering - kinderen fietsend over de dijk naar school
Nieuws
Hoe lang al heb je niet op deze website gekeken? Kijk hieronder wat er sindsdien bij gekomen is.
2022-01-15: De bladzijde Voeding - Poep - Buikpijn - te Dik is geupdate.
Hij begint nu met een korte uitleg hoe deze drie klachten echt met onze voeding samenhangen.
2021-01-15: Mede door de ‘antihomo-verklaring’ van reformatorische scholen, en de 'Nashville verklaring', die door meer dan 100 dominees werd ondertekend, werd het de hoogste tijd om meer voorlichting over lhbti mensen te geven, die naar hun bijbelse begrippen nog steeds een zondige vervreemding van 'het woord' vertegenwoordigen.
Wie echt weet, waar deze aandoeningen hun oorsprong in vinden, zal vrij met lhbti mensen kunnen omgaan, en hen de volwaardige plek in onze samenleving bieden, waar ieder van ons grondwettelijk recht op heeft. Maar deze voorlichting is natuurlijk vooral voor ouders bedoeld, als die ineens merken, dat hun kind 'anders' lijkt te worden.
Verplaatsingen : Door het invoegen van deze lhbti voorlichting, moesten de flipboekjes 'Partydrugs & Roesmiddelen'
en 'Drugs & Verslaving' verhuizen van het tabblad 'Lichaam & Geest' naar 'Diversen'.
De flipboekjes 'Slaan' en 'Disco' waren daar al eerder heen verplaatst.
2020-05-01 - De afdeling met de drie gekoppelde klachten Poepproblemen, 'Buikpijn' en Te Dik , is op de schop gegaan, juist dóór die koppeling - want die heet 'Leefstijl'. In onze aanpak van deze klachten is in wezen niets gewijzigd, maar waar er nogal wat scepsis over de effectiviteit van deze aanpak was bij enkele prominente wetenschappers, hebben anderen [139] juist onze methodiek herkend als passend binnen de 'Leefstijl-geneeskunde'. Voor mij was dit reden, om de 'Leefstijl'-items goeddeels uit bovengenoemde drie flipboekjes te halen en onder te brengen in een apart flipboek "Gezonde Voeding & Leefstijl". Daarmee zijn de bovenstaande drie boekjes navenant dunner geworden, én is alles geüpdatet.
2019-12-08 - Wat 'verslaving' is, weet iedereen, toch? Maar wat verslaving werkelijk voor iemand betekent, dat is andere koek - én een verhaal, dat ouders van pubers zouden moeten weten om verslaving bij hun kind te herkennen. Kennis die ook nodig is om je kind te kúnnen helpen - al lijkt het soms nog zo dat hij helemaal niet geholpen wil worden. Hoe raakt iemand verslaafd door de verleiding van drugs, games en anderszins, of domweg door 'erbij willen horen'. En waarom doet onze overheid al ruim een halve eeuw niets aan tabaksverslaving? Lees in het flipboek 'Verslaving'.
2019-11-12 - De webpagina 'Stotteren' is geüpdatet.
2019-11-10 - Het woord 'drugs' verbinden we in gedachten al gauw met 'criminaliteit', en daarmee lijkt het een 'ver van mijn bed-show'. Maar voor onze jongeren vormen (party)drugs een alledaagse werkelijkheid, ze 'horen er bij'. Die sociale acceptatie heeft echter wel onderbouwing nodig, gedegen kennis van allerlei (party)drugs en andere middelen, en daar schort het nog aan. Als ouders hebben hier een wezenlijke taak in, want niemand anders heeft dit opgepakt. Het artikel Partydrugs & Roesmiddelen helpt je een eind op weg hierin.
2019-10-12 - De huidige jongeren, 'millennials' genoemd, hebben het alles behalve gemakkelijk. Voor ouderen is dat veelal niet goed te begrijpen: Is het in deze tijd, met alle gemakken en luxe dan moeilijker dan vroeger? Ja, in sommig opzicht wel, maar het heeft ook met opvoeding te maken. Het is daarom goed om een millennial zélf aan het woord te laten, iets wat Anna Herter, mede door haar filosofische achtergrond, verhelderend doet in: "Leren je staande te houden in een harde wereld". Dit artikel uit de NRC van 7 okt. heette daar "Hoe overleeft een kind van curlingouders in de echte wereld?". Dit is te vinden onder de tab 'Divers'.
Naar die tab 'Divers' zijn nu ook de hoofdstukken 'Disco' en 'Slaan' verhuisd. Dit om plaats te maken voor twee nieuwe hoofdstukken, die de komende tijd geplaatst gaan worden onder 'Lichaam en Geest', te weten 'Partydrugs en Roesmiddelen', en 'Drugsgebruik en Verslaving'. Binnenkort meer hierover.
2019-08-23 - Door de wereldwijde mazelen-epidemie, en de daardoor veroorzaakte ziekte-complicaties en sterfte, staan vaccinaties weer in het centrum van de belangstelling. Daarbij komt, dat het nog nauwelijks uitontwikkelde ebola-vaccin nu toch al in Congo gebruikt wordt, om deze op andere wijze nauwelijks beheersbare en dodelijke ziekte enigszins binnen de perken te houden. Ook bij de ontwikkeling van een anti-malaria vaccin worden al wat positieve resultaten geboekt, en zo zijn er nog wel meer lichtpuntjes op dit gebied.
Desondanks zijn er nog steeds mensen, die liever luisteren naar ongefundeerde 'anti-vaccinatie' argumenten.
Daarom heeft het flipboekje 'Vaccineren ..... of niet?' een belangrijke aanvulling gekregen in het uitgebreidere overzicht 'Vaccinatie' van prof. HKA Visser.
2019-06-30 - Natuurlijk ben je als ouders ongerust als het hoofdje van je baby duidelijk scheef aan het groeien is, en wil je dat daar tijdig wat aan gedaan wordt. Maar of een 'redressie-helm' daar nuttig voor is - of echt overbodig?
Lees het nieuwe flipboekje over 'Baby-helmpjes', met twee bladzijden aan tekst.
2019-06-30 - Toegevoegd bij 'Disco' : Naast partydrugs is het vooral slaaptekort dat zijn tol eist in het ook doordeweeks goed functioneren van mensen die denken, dat ze die slaap wel weer 'in kunnen halen' door de volgende dag lang uit te slapen. Dat werkt van geen kant. Recent Amerikaans onderzoek bevestigt nog eens, dat ons metabolisme (stofwisseling) door 'een keer goed uitslapen' echt niet herstelt. Dit onderzoek gaat weliswaar over door de week slaaptekort opdoen en het weekeinde uitslapen, maar het principe is hetzelfde: uitslapen helpt nauwelijks tegen de ontregeling van slaaptekort.
2019-05-08 - Niet alleen is de ziekenhuiswereld vreemd voor de meeste mensen (en zeker kinderen), maar soms is ook het omgekeerde het geval, en zijn 'ziekenhuismensen' zo vertrouwd met het ziekenhuis, dat zij de ernst van de impact die sommig gebeuren in het ziekenhuis op mensen kan hebben, niet herkennen en dus onderschatten.
Eng & Bang in het Ziekenhuis werd vandaag als nieuw artikel op deze website geplaatst.
2019-03-23 - Als ouders scheiden is een nieuw hoofdstuk in deze website.
Een scheiding heeft een enorme impact op kinderen, geestelijk en vaak ook zich uitend in lichamelijke klachten. Maar als een scheiding werkelijk onontkoombaar is, kun je het voor je kinderen wel zo dragelijk mogelijk maken.
2019-03-09 - Het hoofdstuk 'De witte doktersjas' is onder het tabblad 'Kindvriendelijk' terechtgekomen. Dit omdat er meer onderdelen gaan komen die over de relatie tussen kind & dokter zullen gaan.
Het eerste stukje dat hier nu bij gekomen is heet "Hoe hoop je als kind dat de dokter jou benadert", en betreft een gedragscode die eigenlijk te vanzelfsprekend zou moeten zijn om er op deze plaats aandacht aan te besteden - maar het kennelijk nog niet overal is. Daarom op deze plek een pamflet van de website van onze Jeugdartsen, dat zo 'gewoon' is en voor velen toch leerzaam.
2019-02-28 - Heel veel uitdrukkingen in onze Nederlandse taal gaan uit van de natuurlijke koppeling tussen lichaam en geest - en niemand kijkt op van deze vanzelfsprekende twee-eenheid. Maar in de spreekkamer van de dokter willen veel mensen daar helemaal niets van weten. Hun klacht mag vooral niets met 'psychisch' te maken hebben, terwijl natuurlijk élke aandoening zowel lichamelijke als psychische aspecten heeft - de ene meer van het een, de ander meer van het ander. Deze heel gewone uitdrukkingen in onze taal kon je eerder alleen als 'powerpoint' bekijken, maar nu zijn ze hier als flipboek te lezen, en kunnen ze ook als pdf gedownload worden.
2019-02-15 - Een nieuw hoofdstuk aan deze site toegevoegd: 'Familiegeheim'.
"Maar hoort een onderwerp als ‘Familiegeheim’ wel op een website als ‘Is mijn kind wel gezond?’”.
Ja, en dat is snel uitgelegd: Een familiegeheim is de oorzaak van heel wat psychische spanning bij een of meerdere gezinsleden. Spanning die onderhuids nooit helemaal weg is. Dat heeft zijn weerslag op het hele gezin. Vooral als moeder (degene die het meest met de kinderen verkeert) af en toe, geregeld, of steeds wat in spanning verkeert of ‘het geheim’ niet verklapt zal worden, voelt een kind dat en ondergaat het zelf ook die spanning. Zijn dagelijkse spanningsmomenten komen daar gewoon bovenop. Probeer familiegeheimen dus te voorkomen, of uit de weg te ruimen.
2019-02-15 - Er bleek bij lezers wat onduidelijkheid te bestaan over de Veluwse Aanpak bij poepproblemen (obstipatie). Daarom is onderaan de bladzij 'Onderzoek & Literatuurbronnen' een toelichting toegevoegd.
2019-01-29 - Vandaag ontvangt de bekende longarts Wanda de Kanter het eerste exemplaar van 'Mij pak je niet', uit handen van schrijfster Martine Glaser. 'Mij pak je niet' is een spannend jeugdboek over enkele jongeren, die de confrontatie aandurven gaan met de tabaksindustrie, die evenwel niet met zich laat sollen. Een van de jonge hoofdpersonen heeft een goede vriend met COPD, een andere een moeder met longkanker. Best zwaar, maar het is toch vooral een spannend verhaal geworden dat jongeren zeker zal aanspreken - aldus de recensie.
Bij deze bijeenkomst komen ruim 50 leerlingen van een middelbare school uit Amsterdam naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dokter de Kanter houdt een presentatie en ook twee patiënten, die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken en nu longkanker hebben doen hun verhaal.
Op onze website vind je nu nog niets over verslavingen zoals roken, iets waarmee iemand gewoonlijk al op jeugdige leeftijd begint en dan 'in de fuik' zit - maar het zit in de pen.
2019-01-05 - Ook in dit nieuwe jaar zullen met beperkte regelmaat nieuwe onderwerpen verschijnen op deze website. Ook zullen belangrijke medische nieuwtjes die niet in dagbladen te lezen waren hier gemeld worden.
2018-12-17 - Hoewel het nog niet als onderwerp op deze website te vinden is, is het goed aan het volgende punt wat aandacht te schenken: Over het inslikken van een klein batterijtje (knoopbatterij) wordt soms nog laconiek gedaan 'het zal er met de poep wel weer uitkomen'. Maar zo'n batterijtje kan ernstige schade toebrengen aan slokdarm en maag, tot levensbedreigend toe. Het moet dus zo gauw mogelijk uit de maag gehaald worden, met scopie in het ziekenhuis.
Het nieuws is, dat honing wát bescherming tot het moment van verwijdering: 2 theelepeltjes elke 10 minuten.
(American Academy of Pediatrics richtlijn - de Ned.Ver.v.Kindergeneeskunde volgt - bron: notulen MDL sectie).
Ander nieuws is, dat roken in de zwangerschap de kans scheelzien bij het kind met bijna 50% doet toenemen. Scheelzien is niet alleen een sociaal probleem, maar betekent ook een duidelijke beperking in gezichtsvermogen - één van beide ogen is 'lui', wat wil zeggen dat het slecht ziet. Bekend genoeg is, dat roken slecht is voor de gezondheid, zeker ook voor het ongeboren kind - daar komt nu dus die grotere kans op een slechter gezichtsvermogen bij.
2018-11-28 - In juni van dit jaar werd opzienbarend nieuw inzicht over voedsel-allergie gepresenteerd op het jaarlijkse congres voor kinderartsen. Het tot dan toe gevoerde beleid diende compleet te veranderen: Waar we voorzichtig gewacht hadden met het introduceren van berucht 'allergene' voedingsmiddelen, blijkt nu dat deze juist wél vroeg in de babytijd geïntroduceerd dienen te worden - al blijft voorzichtigheid wel geboden.
2018-11-21 - Aan 'gezonde bacteriën' zoals lactobacillus, ook wel 'probiotica' genoemd (bv het merk Yacult) wordt door de producenten graag allerlei heilzame effecten toegedicht. We gingen er van uit, dat het een positieve invloed zou hebben tegen acute diarree in kinderen, maar twee goede onderzoeken tonen nu aan, dat lactobacillus totaal niet van nut is bij acute diarree.
2018-09-25 - De pilotstudy van Alexandra Alons over het effect van vezelrijke voeding op buikpijn bij kinderen kon aan deze website worden toegevoegd. Hoewel deze pilot (1995) stamt uit een fase waarin de Veluwse Aanpak van Buikpijn (CRB), Verstoppingsklachten en Obesitas (Te dik) nog niet helemaal uitgekristalliseerd was, is dit het enige onderzoek dat tot afronding is gekomen.
2018-09-20 - Door het invoegen van een nieuw tabblad 'Ontwikkeling' hebt u toegang gekregen tot vijf nieuwe korte hoofdstukken: 'Opstapjes', 'Meisje of jongen?', 'In de box - of niet?', 'Eenkennigheid' en 'Mijn kind praat nog niet'.
Zo breidt de website zich geleidelijk meer uit.
2018-07-09 - Door een abstract in WUR 'Press release' kwam ik op het spoor van het artikel "Phantom fullness: Feeling full on an empty stomach", 2016. Hoewel dus niet echt 'nieuw' meer, is het dat voor mij wel. Het is een belang-wekkend artikel, omdat het 't belang van vezels in de voeding onderstreept. Een voldaan gevoel krijg je niet door een 'volle maag', maar iets in de vezels zelf zorgt voor een gevoel van verzadiging. Dit artikel is dus als literatuur-verwijzing [87] aan het flipboek "Te dik" toegevoegd, in de literatuurlijst en als kleine aanpassing in de tekst.
2018-07-03 - Er zijn twee kleine artikelen toegevoegd onder het tabblad 'Divers'. Het betreft "De witte jas", over het waarom van de doktersjas, en "Pamper op de rug". Uit milieuoverwegingen hoor je geregeld protest tegen het gebruik van pampers, maar hoe ging dat dan (of kan dat gaan) zónder pampers?
2018-06-11 - KRO/NCRV TV zendt de 'Radius TWC & Atlas film' "Fed up" uit. Dit is een goede documentaire over de enorme invloed, die de suikerindustrie heeft op de Amerikaanse politiek. Deze zwicht onder druk van de suikerlobby, zodat scholen doorgaan met het dagelijks serveren van junkfood, en ook winkels er mee vol liggen. Ernstige vetzucht tot wel 30% van de bevolking is het gevolg, met ziekten als Diabetes 2, hart en vaatziekten, en sommige kankers als gevolg. De vetzucht epidemie is nog een stuk ernstiger dan het roken. De invloed van de suikerlobby is volledig vergelijkbaar met die van de rooklobby en de wapenlobby - politici zijn hierbij betrokken, wat 'De politiek' machteloos maakt en waarmee deze dodelijke epidemie ongehinderd voortwoekert.
Van deze ruim een uur durende film uit 2014 is jammer genoeg alleen de trailer terug te zien - niet ondertiteld.
Mooi, dat KRO/NCRV deze documentaire nu uitzond - maar wel vier (4 !) jaar na dato.
2018-05-27 - Ineens is er weer veel aandacht op TV buikpijn, en dat dit goed te verhelpen is met hypnose. Het gaat hierbij om dezelfde soort buikpijn (CRB) als in dit flipboek. Kinderarts Arine de Vlieger is op dit onderwerp in 2009 gepromoveerd, en maakte daarmee heel wat reacties los - ook nu dus weer. Is het raar, dat hypnose helpt bij buikpijn? Nee, hypnose ontspant lichaam en geest, en daarmee ook de dikke darm (zie 'Lichaam en geest'), waarmee de krampende pijn afzakt.
De vraag is alleen of je met hypnose ook wezenlijk en blijvend iets verbetert.
2018-05-17 - Artikel in de NRC "Het verdriet en de liefde van een stiefvader" - Dit sluit aardig aan op "Benaming - de naam die een relatie aanduidt".
2018-05-06 - Vandaag is deze website < Is mijn kind wel gezond.nl > ? officieel 'ten doop' gehouden, dat wil zeggen: de link is toegezonden aan alle mij bekende email-adressen. Dit in de hoop, dat veel kinderen en ouders er wat aan zullen hebben.
2018-05-02 - In het flipboek "Disco" wordt over de rol van ouders gerept, en over de rol die zij in sommige situaties eigenlijk samen als groep zouden moeten oppakken. In de NRC van vandaag een recensie van een boek, geschreven door een vader van een 15 jarige dochter, een 'opsteker' in een tijd waarin 'laat maar lopen' nogal eens hoogtij viert.
2018-05-01 - Het laatste artikel dat is toegevoegd, is "Benaming - de naam die een relatie aanduidt".
2018-03-19 - De Gezondheidsraad verklaart (weer) dat het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS), ook wel ME genoemd, een serieuze ziekte is waar verder onderzoek naar gedaan moet worden. De patiëntenvereniging is blij, sommige artsen zijn dat niet.
Patiënten zijn blij met de erkenning van ME als ‘echte’ (want lichamelijke) ziekte, en dokters zijn ongelukkig met de erkenning van ‘lichamelijkheid’ van een aandoening waarbij zij geen enkele lichamelijke afwijking vinden.
Het is een vervolg op een al decennia durende bizarre en volstrekt zinloze discussie over een aandoening, waarvan iedereen die ermee te maken heeft gehad weet dat ME een heel serieus persoonlijk probleem is dat lichaam/geest fors raakt.
Hoe zinloos zo’n discussie is, realiseer je je als je lichaam & geest op deze website doorleest. De ME-patiënt is echt 'gewoon ziek', en elke hulp die voor hem/haar ook maar een beetje effectief is, dient welkom te zijn, zowel hulp die meer lichamelijk is als meer psychische hulp.
2018-01-15 - Kinderartsen waarschuwen tegen energiedrankjes - willen zelfs een verbod hiervan voor kinderen. Te veel pep, te veel suiker. (AD 15 jan)
2017-12-12 - Oogartsen van Medisch Centrum Rotterdam zien een sterke toename van kinderen met bijziendheid, iets wat hen ernstig verontrust, omdat dit grote problemen voor de toekomst met zich mee kan brengen, tot blindheid toe. Dit zou veroorzaakt worden door een tekort aan 'in de verte kijken', dus aan buiten spelen, samenhangend met te veel dichtbij kijken op schermpjes e.d. (NRC 12 dec)
We mogen hopen, dat veel ouders deze waarschuwing ter harte nemen, want buiten spelen (we hopen dat je daar de mogelijkheid toe hebt) is in veel meer opzichten erg noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van een kind.
2017-09-07 - Fokke en Sukke reageren in de NRC op het onderstaande bericht van 6 september.
2022-01-15: De bladzijde Voeding - Poep - Buikpijn - te Dik is geupdate.
Hij begint nu met een korte uitleg hoe deze drie klachten echt met onze voeding samenhangen.
2021-01-15: Mede door de ‘antihomo-verklaring’ van reformatorische scholen, en de 'Nashville verklaring', die door meer dan 100 dominees werd ondertekend, werd het de hoogste tijd om meer voorlichting over lhbti mensen te geven, die naar hun bijbelse begrippen nog steeds een zondige vervreemding van 'het woord' vertegenwoordigen.
Wie echt weet, waar deze aandoeningen hun oorsprong in vinden, zal vrij met lhbti mensen kunnen omgaan, en hen de volwaardige plek in onze samenleving bieden, waar ieder van ons grondwettelijk recht op heeft. Maar deze voorlichting is natuurlijk vooral voor ouders bedoeld, als die ineens merken, dat hun kind 'anders' lijkt te worden.
Verplaatsingen : Door het invoegen van deze lhbti voorlichting, moesten de flipboekjes 'Partydrugs & Roesmiddelen'
en 'Drugs & Verslaving' verhuizen van het tabblad 'Lichaam & Geest' naar 'Diversen'.
De flipboekjes 'Slaan' en 'Disco' waren daar al eerder heen verplaatst.
2020-05-01 - De afdeling met de drie gekoppelde klachten Poepproblemen, 'Buikpijn' en Te Dik , is op de schop gegaan, juist dóór die koppeling - want die heet 'Leefstijl'. In onze aanpak van deze klachten is in wezen niets gewijzigd, maar waar er nogal wat scepsis over de effectiviteit van deze aanpak was bij enkele prominente wetenschappers, hebben anderen [139] juist onze methodiek herkend als passend binnen de 'Leefstijl-geneeskunde'. Voor mij was dit reden, om de 'Leefstijl'-items goeddeels uit bovengenoemde drie flipboekjes te halen en onder te brengen in een apart flipboek "Gezonde Voeding & Leefstijl". Daarmee zijn de bovenstaande drie boekjes navenant dunner geworden, én is alles geüpdatet.
2019-12-08 - Wat 'verslaving' is, weet iedereen, toch? Maar wat verslaving werkelijk voor iemand betekent, dat is andere koek - én een verhaal, dat ouders van pubers zouden moeten weten om verslaving bij hun kind te herkennen. Kennis die ook nodig is om je kind te kúnnen helpen - al lijkt het soms nog zo dat hij helemaal niet geholpen wil worden. Hoe raakt iemand verslaafd door de verleiding van drugs, games en anderszins, of domweg door 'erbij willen horen'. En waarom doet onze overheid al ruim een halve eeuw niets aan tabaksverslaving? Lees in het flipboek 'Verslaving'.
2019-11-12 - De webpagina 'Stotteren' is geüpdatet.
2019-11-10 - Het woord 'drugs' verbinden we in gedachten al gauw met 'criminaliteit', en daarmee lijkt het een 'ver van mijn bed-show'. Maar voor onze jongeren vormen (party)drugs een alledaagse werkelijkheid, ze 'horen er bij'. Die sociale acceptatie heeft echter wel onderbouwing nodig, gedegen kennis van allerlei (party)drugs en andere middelen, en daar schort het nog aan. Als ouders hebben hier een wezenlijke taak in, want niemand anders heeft dit opgepakt. Het artikel Partydrugs & Roesmiddelen helpt je een eind op weg hierin.
2019-10-12 - De huidige jongeren, 'millennials' genoemd, hebben het alles behalve gemakkelijk. Voor ouderen is dat veelal niet goed te begrijpen: Is het in deze tijd, met alle gemakken en luxe dan moeilijker dan vroeger? Ja, in sommig opzicht wel, maar het heeft ook met opvoeding te maken. Het is daarom goed om een millennial zélf aan het woord te laten, iets wat Anna Herter, mede door haar filosofische achtergrond, verhelderend doet in: "Leren je staande te houden in een harde wereld". Dit artikel uit de NRC van 7 okt. heette daar "Hoe overleeft een kind van curlingouders in de echte wereld?". Dit is te vinden onder de tab 'Divers'.
Naar die tab 'Divers' zijn nu ook de hoofdstukken 'Disco' en 'Slaan' verhuisd. Dit om plaats te maken voor twee nieuwe hoofdstukken, die de komende tijd geplaatst gaan worden onder 'Lichaam en Geest', te weten 'Partydrugs en Roesmiddelen', en 'Drugsgebruik en Verslaving'. Binnenkort meer hierover.
2019-08-23 - Door de wereldwijde mazelen-epidemie, en de daardoor veroorzaakte ziekte-complicaties en sterfte, staan vaccinaties weer in het centrum van de belangstelling. Daarbij komt, dat het nog nauwelijks uitontwikkelde ebola-vaccin nu toch al in Congo gebruikt wordt, om deze op andere wijze nauwelijks beheersbare en dodelijke ziekte enigszins binnen de perken te houden. Ook bij de ontwikkeling van een anti-malaria vaccin worden al wat positieve resultaten geboekt, en zo zijn er nog wel meer lichtpuntjes op dit gebied.
Desondanks zijn er nog steeds mensen, die liever luisteren naar ongefundeerde 'anti-vaccinatie' argumenten.
Daarom heeft het flipboekje 'Vaccineren ..... of niet?' een belangrijke aanvulling gekregen in het uitgebreidere overzicht 'Vaccinatie' van prof. HKA Visser.
2019-06-30 - Natuurlijk ben je als ouders ongerust als het hoofdje van je baby duidelijk scheef aan het groeien is, en wil je dat daar tijdig wat aan gedaan wordt. Maar of een 'redressie-helm' daar nuttig voor is - of echt overbodig?
Lees het nieuwe flipboekje over 'Baby-helmpjes', met twee bladzijden aan tekst.
2019-06-30 - Toegevoegd bij 'Disco' : Naast partydrugs is het vooral slaaptekort dat zijn tol eist in het ook doordeweeks goed functioneren van mensen die denken, dat ze die slaap wel weer 'in kunnen halen' door de volgende dag lang uit te slapen. Dat werkt van geen kant. Recent Amerikaans onderzoek bevestigt nog eens, dat ons metabolisme (stofwisseling) door 'een keer goed uitslapen' echt niet herstelt. Dit onderzoek gaat weliswaar over door de week slaaptekort opdoen en het weekeinde uitslapen, maar het principe is hetzelfde: uitslapen helpt nauwelijks tegen de ontregeling van slaaptekort.
2019-05-08 - Niet alleen is de ziekenhuiswereld vreemd voor de meeste mensen (en zeker kinderen), maar soms is ook het omgekeerde het geval, en zijn 'ziekenhuismensen' zo vertrouwd met het ziekenhuis, dat zij de ernst van de impact die sommig gebeuren in het ziekenhuis op mensen kan hebben, niet herkennen en dus onderschatten.
Eng & Bang in het Ziekenhuis werd vandaag als nieuw artikel op deze website geplaatst.
2019-03-23 - Als ouders scheiden is een nieuw hoofdstuk in deze website.
Een scheiding heeft een enorme impact op kinderen, geestelijk en vaak ook zich uitend in lichamelijke klachten. Maar als een scheiding werkelijk onontkoombaar is, kun je het voor je kinderen wel zo dragelijk mogelijk maken.
2019-03-09 - Het hoofdstuk 'De witte doktersjas' is onder het tabblad 'Kindvriendelijk' terechtgekomen. Dit omdat er meer onderdelen gaan komen die over de relatie tussen kind & dokter zullen gaan.
Het eerste stukje dat hier nu bij gekomen is heet "Hoe hoop je als kind dat de dokter jou benadert", en betreft een gedragscode die eigenlijk te vanzelfsprekend zou moeten zijn om er op deze plaats aandacht aan te besteden - maar het kennelijk nog niet overal is. Daarom op deze plek een pamflet van de website van onze Jeugdartsen, dat zo 'gewoon' is en voor velen toch leerzaam.
2019-02-28 - Heel veel uitdrukkingen in onze Nederlandse taal gaan uit van de natuurlijke koppeling tussen lichaam en geest - en niemand kijkt op van deze vanzelfsprekende twee-eenheid. Maar in de spreekkamer van de dokter willen veel mensen daar helemaal niets van weten. Hun klacht mag vooral niets met 'psychisch' te maken hebben, terwijl natuurlijk élke aandoening zowel lichamelijke als psychische aspecten heeft - de ene meer van het een, de ander meer van het ander. Deze heel gewone uitdrukkingen in onze taal kon je eerder alleen als 'powerpoint' bekijken, maar nu zijn ze hier als flipboek te lezen, en kunnen ze ook als pdf gedownload worden.
2019-02-15 - Een nieuw hoofdstuk aan deze site toegevoegd: 'Familiegeheim'.
"Maar hoort een onderwerp als ‘Familiegeheim’ wel op een website als ‘Is mijn kind wel gezond?’”.
Ja, en dat is snel uitgelegd: Een familiegeheim is de oorzaak van heel wat psychische spanning bij een of meerdere gezinsleden. Spanning die onderhuids nooit helemaal weg is. Dat heeft zijn weerslag op het hele gezin. Vooral als moeder (degene die het meest met de kinderen verkeert) af en toe, geregeld, of steeds wat in spanning verkeert of ‘het geheim’ niet verklapt zal worden, voelt een kind dat en ondergaat het zelf ook die spanning. Zijn dagelijkse spanningsmomenten komen daar gewoon bovenop. Probeer familiegeheimen dus te voorkomen, of uit de weg te ruimen.
2019-02-15 - Er bleek bij lezers wat onduidelijkheid te bestaan over de Veluwse Aanpak bij poepproblemen (obstipatie). Daarom is onderaan de bladzij 'Onderzoek & Literatuurbronnen' een toelichting toegevoegd.
2019-01-29 - Vandaag ontvangt de bekende longarts Wanda de Kanter het eerste exemplaar van 'Mij pak je niet', uit handen van schrijfster Martine Glaser. 'Mij pak je niet' is een spannend jeugdboek over enkele jongeren, die de confrontatie aandurven gaan met de tabaksindustrie, die evenwel niet met zich laat sollen. Een van de jonge hoofdpersonen heeft een goede vriend met COPD, een andere een moeder met longkanker. Best zwaar, maar het is toch vooral een spannend verhaal geworden dat jongeren zeker zal aanspreken - aldus de recensie.
Bij deze bijeenkomst komen ruim 50 leerlingen van een middelbare school uit Amsterdam naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Dokter de Kanter houdt een presentatie en ook twee patiënten, die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken en nu longkanker hebben doen hun verhaal.
Op onze website vind je nu nog niets over verslavingen zoals roken, iets waarmee iemand gewoonlijk al op jeugdige leeftijd begint en dan 'in de fuik' zit - maar het zit in de pen.
2019-01-05 - Ook in dit nieuwe jaar zullen met beperkte regelmaat nieuwe onderwerpen verschijnen op deze website. Ook zullen belangrijke medische nieuwtjes die niet in dagbladen te lezen waren hier gemeld worden.
2018-12-17 - Hoewel het nog niet als onderwerp op deze website te vinden is, is het goed aan het volgende punt wat aandacht te schenken: Over het inslikken van een klein batterijtje (knoopbatterij) wordt soms nog laconiek gedaan 'het zal er met de poep wel weer uitkomen'. Maar zo'n batterijtje kan ernstige schade toebrengen aan slokdarm en maag, tot levensbedreigend toe. Het moet dus zo gauw mogelijk uit de maag gehaald worden, met scopie in het ziekenhuis.
Het nieuws is, dat honing wát bescherming tot het moment van verwijdering: 2 theelepeltjes elke 10 minuten.
(American Academy of Pediatrics richtlijn - de Ned.Ver.v.Kindergeneeskunde volgt - bron: notulen MDL sectie).
Ander nieuws is, dat roken in de zwangerschap de kans scheelzien bij het kind met bijna 50% doet toenemen. Scheelzien is niet alleen een sociaal probleem, maar betekent ook een duidelijke beperking in gezichtsvermogen - één van beide ogen is 'lui', wat wil zeggen dat het slecht ziet. Bekend genoeg is, dat roken slecht is voor de gezondheid, zeker ook voor het ongeboren kind - daar komt nu dus die grotere kans op een slechter gezichtsvermogen bij.
2018-11-28 - In juni van dit jaar werd opzienbarend nieuw inzicht over voedsel-allergie gepresenteerd op het jaarlijkse congres voor kinderartsen. Het tot dan toe gevoerde beleid diende compleet te veranderen: Waar we voorzichtig gewacht hadden met het introduceren van berucht 'allergene' voedingsmiddelen, blijkt nu dat deze juist wél vroeg in de babytijd geïntroduceerd dienen te worden - al blijft voorzichtigheid wel geboden.
2018-11-21 - Aan 'gezonde bacteriën' zoals lactobacillus, ook wel 'probiotica' genoemd (bv het merk Yacult) wordt door de producenten graag allerlei heilzame effecten toegedicht. We gingen er van uit, dat het een positieve invloed zou hebben tegen acute diarree in kinderen, maar twee goede onderzoeken tonen nu aan, dat lactobacillus totaal niet van nut is bij acute diarree.
2018-09-25 - De pilotstudy van Alexandra Alons over het effect van vezelrijke voeding op buikpijn bij kinderen kon aan deze website worden toegevoegd. Hoewel deze pilot (1995) stamt uit een fase waarin de Veluwse Aanpak van Buikpijn (CRB), Verstoppingsklachten en Obesitas (Te dik) nog niet helemaal uitgekristalliseerd was, is dit het enige onderzoek dat tot afronding is gekomen.
2018-09-20 - Door het invoegen van een nieuw tabblad 'Ontwikkeling' hebt u toegang gekregen tot vijf nieuwe korte hoofdstukken: 'Opstapjes', 'Meisje of jongen?', 'In de box - of niet?', 'Eenkennigheid' en 'Mijn kind praat nog niet'.
Zo breidt de website zich geleidelijk meer uit.
2018-07-09 - Door een abstract in WUR 'Press release' kwam ik op het spoor van het artikel "Phantom fullness: Feeling full on an empty stomach", 2016. Hoewel dus niet echt 'nieuw' meer, is het dat voor mij wel. Het is een belang-wekkend artikel, omdat het 't belang van vezels in de voeding onderstreept. Een voldaan gevoel krijg je niet door een 'volle maag', maar iets in de vezels zelf zorgt voor een gevoel van verzadiging. Dit artikel is dus als literatuur-verwijzing [87] aan het flipboek "Te dik" toegevoegd, in de literatuurlijst en als kleine aanpassing in de tekst.
2018-07-03 - Er zijn twee kleine artikelen toegevoegd onder het tabblad 'Divers'. Het betreft "De witte jas", over het waarom van de doktersjas, en "Pamper op de rug". Uit milieuoverwegingen hoor je geregeld protest tegen het gebruik van pampers, maar hoe ging dat dan (of kan dat gaan) zónder pampers?
2018-06-11 - KRO/NCRV TV zendt de 'Radius TWC & Atlas film' "Fed up" uit. Dit is een goede documentaire over de enorme invloed, die de suikerindustrie heeft op de Amerikaanse politiek. Deze zwicht onder druk van de suikerlobby, zodat scholen doorgaan met het dagelijks serveren van junkfood, en ook winkels er mee vol liggen. Ernstige vetzucht tot wel 30% van de bevolking is het gevolg, met ziekten als Diabetes 2, hart en vaatziekten, en sommige kankers als gevolg. De vetzucht epidemie is nog een stuk ernstiger dan het roken. De invloed van de suikerlobby is volledig vergelijkbaar met die van de rooklobby en de wapenlobby - politici zijn hierbij betrokken, wat 'De politiek' machteloos maakt en waarmee deze dodelijke epidemie ongehinderd voortwoekert.
Van deze ruim een uur durende film uit 2014 is jammer genoeg alleen de trailer terug te zien - niet ondertiteld.
Mooi, dat KRO/NCRV deze documentaire nu uitzond - maar wel vier (4 !) jaar na dato.
2018-05-27 - Ineens is er weer veel aandacht op TV buikpijn, en dat dit goed te verhelpen is met hypnose. Het gaat hierbij om dezelfde soort buikpijn (CRB) als in dit flipboek. Kinderarts Arine de Vlieger is op dit onderwerp in 2009 gepromoveerd, en maakte daarmee heel wat reacties los - ook nu dus weer. Is het raar, dat hypnose helpt bij buikpijn? Nee, hypnose ontspant lichaam en geest, en daarmee ook de dikke darm (zie 'Lichaam en geest'), waarmee de krampende pijn afzakt.
De vraag is alleen of je met hypnose ook wezenlijk en blijvend iets verbetert.
2018-05-17 - Artikel in de NRC "Het verdriet en de liefde van een stiefvader" - Dit sluit aardig aan op "Benaming - de naam die een relatie aanduidt".
2018-05-06 - Vandaag is deze website < Is mijn kind wel gezond.nl > ? officieel 'ten doop' gehouden, dat wil zeggen: de link is toegezonden aan alle mij bekende email-adressen. Dit in de hoop, dat veel kinderen en ouders er wat aan zullen hebben.
2018-05-02 - In het flipboek "Disco" wordt over de rol van ouders gerept, en over de rol die zij in sommige situaties eigenlijk samen als groep zouden moeten oppakken. In de NRC van vandaag een recensie van een boek, geschreven door een vader van een 15 jarige dochter, een 'opsteker' in een tijd waarin 'laat maar lopen' nogal eens hoogtij viert.
2018-05-01 - Het laatste artikel dat is toegevoegd, is "Benaming - de naam die een relatie aanduidt".
2018-03-19 - De Gezondheidsraad verklaart (weer) dat het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS), ook wel ME genoemd, een serieuze ziekte is waar verder onderzoek naar gedaan moet worden. De patiëntenvereniging is blij, sommige artsen zijn dat niet.
Patiënten zijn blij met de erkenning van ME als ‘echte’ (want lichamelijke) ziekte, en dokters zijn ongelukkig met de erkenning van ‘lichamelijkheid’ van een aandoening waarbij zij geen enkele lichamelijke afwijking vinden.
Het is een vervolg op een al decennia durende bizarre en volstrekt zinloze discussie over een aandoening, waarvan iedereen die ermee te maken heeft gehad weet dat ME een heel serieus persoonlijk probleem is dat lichaam/geest fors raakt.
Hoe zinloos zo’n discussie is, realiseer je je als je lichaam & geest op deze website doorleest. De ME-patiënt is echt 'gewoon ziek', en elke hulp die voor hem/haar ook maar een beetje effectief is, dient welkom te zijn, zowel hulp die meer lichamelijk is als meer psychische hulp.
2018-01-15 - Kinderartsen waarschuwen tegen energiedrankjes - willen zelfs een verbod hiervan voor kinderen. Te veel pep, te veel suiker. (AD 15 jan)
2017-12-12 - Oogartsen van Medisch Centrum Rotterdam zien een sterke toename van kinderen met bijziendheid, iets wat hen ernstig verontrust, omdat dit grote problemen voor de toekomst met zich mee kan brengen, tot blindheid toe. Dit zou veroorzaakt worden door een tekort aan 'in de verte kijken', dus aan buiten spelen, samenhangend met te veel dichtbij kijken op schermpjes e.d. (NRC 12 dec)
We mogen hopen, dat veel ouders deze waarschuwing ter harte nemen, want buiten spelen (we hopen dat je daar de mogelijkheid toe hebt) is in veel meer opzichten erg noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van een kind.
2017-09-07 - Fokke en Sukke reageren in de NRC op het onderstaande bericht van 6 september.
2017-09-06 - De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen uiterlijk eind 2018 met de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Door: ANP 6 september 2017, ( Parool )
2017-08-18 - < www.ismijnkindwelgezond.nl >
Onze ruim een jaar 'oude' website "Gezond kind?" kreeg een nieuwe naam, en daarmee een nieuw web-adres. De reden was, dat in het adres < www.gezondkind.weebly.com > nog de naam van de web-provider 'weebly' stond, en die wilde ik liever kwijt. Maar om "weebly" te vervangen door ".nl" bleek niet mogelijk, omdat iemand daar al een optie op
had. En dus veranderden we maar de hele naam - en die is eigenlijk nog beter ook.
2017-08-18 - < www.ismijnkindwelgezond.nl >
Onze ruim een jaar 'oude' website "Gezond kind?" kreeg een nieuwe naam, en daarmee een nieuw web-adres. De reden was, dat in het adres < www.gezondkind.weebly.com > nog de naam van de web-provider 'weebly' stond, en die wilde ik liever kwijt. Maar om "weebly" te vervangen door ".nl" bleek niet mogelijk, omdat iemand daar al een optie op
had. En dus veranderden we maar de hele naam - en die is eigenlijk nog beter ook.